Råd / Släkten, arter och hybrider / Coelogyne /

Nyckelord: Coelogyne cristata

De gnistrande vita blommorna, vilka dessutom är stora och doftar himmelskt, är mycket uppiggande under tidigare vårdagar. På den i övrigt vita läppen finns fyra gula kölar, vilka accentuerar och drar pollinerare till sig. Inte sämre blir saken av att plantorna snabbt blir mycket stora. Variatéer av Coelogyne cristata var. alba Variaté helt utan gult...

Läs hela artikeln

Inlägg med Coelogyne cristata som nyckelord.

Köpte den med 2 ministänglar i november. Snart blommar den, verkar trivas hos mig

Nyckelord: Coelogyne Cristata

8/1 -14

Härligt! Min kommer också med två stänglar och är på väg att slå ut Kul när dom trivs!

9/1 -14

Tack och lycka till med din! Har du börjat vattna den än?

9/1 -14

Trevligt, grattis .

9/1 -14

Finfin. Grattis

9/1 -14

Finfin. Grattis

9/1 -14

Grattis du har något härligt att se fram emot!

9/1 -14

Ja, nu går det mot vår? Men först ska det visst bli lite vinter också... Mina två har också några blomstänglar på gång.

9/1 -14

Vattna??? Här är det kanske nåt jag missat - ska den hållas helt torr, för att framkalla blomning.. Kanske därför jag bara får nya skott

Jag har två kallväxande som jag sköter enl Peters skötselråd och de blommar varje år! Råden kommer här:
http://www.orchidehuset.se/index.php/coe...

9/1 -14

Mia, den behöver inte hållas helt torr, däremot måste många kloner ha väldigt svalt, ca 10 grader eller lägre, under en period på hösten/vintern för att gå i blom istället för att sätta igång och växa.

9/1 -14

Jo, jag har också följt Peters skötselråd, han sa/skrev till mig när jag köpte blomman att jag kan VÄLDIGT försiktigt börja med vattningen efter ett par veckor. De veckorna har passerat. Så därför undrar jag Än så länge har jag inte gjort nåt än beundrade den Blomman står i mitt sovrums fönster; det är svalt där, men varmare än 10 grader, fast värmen stängde jag i rummet. Jag har inte vågat lämna den ute på balkongen, trots att vi har (än så länge) senhöstväder.

När mina kommer med blomknopp, så börjar jag vattna och ge näring och tar upp dem i lägenheten igen, efter att de har satt knopp i en sval källare med belysning! Du ska inte hänga ut den nu, för det blir för kallt för den. Lycka till!

9/1 -14

Tack alla för tips och råd, samt fina kommentarer!!!! Jag är en amatör med många "enklare" orkidéer, CC:n och en Masdevallia är de första i min samling som kräver närvaro inte bara kärlek

10/1 -14

Jag följer också Peters råd och har vattnat sen knopparna dök upp. Idag slog första blomman ut Den har ju så underbart vackra blommor!

21/1 -14

2 blommor, vilken glädje

22/1 -14

Mycket fin, grattis!

22/1 -14

Tjusiga, grattis

22/1 -14

Den där krusningen i bladen gör den väldigt fin!

22/1 -14

Härligt rufsiga blommor!
Grattis!

Ge din åsikt

24/12 -13

God Jul...

Coelogyne cristata. Från Lassse.

...alla kunniga, glada, roliga, knäppa och finurliga OP-are!

(Bild på vit vinterblomma som ersättning för den julsnö som aldrig kom.)

Nyckelord: Coelogyne cristata

24/12 -13

God Jul!

24/12 -13

God jul! Man önskar sig alltid att det finns snö till jul (annars är jag inte så brydd om den). Nå väl, vi har gott om den varan här i Sangis i alla fall.
Fin cristata

God Jul!
Här i Västerås regnar det! Snygg cristata!

24/12 -13

Jag tar mycket hellre en cristata än snö, härlig! God Jul på er !

24/12 -13

God jul och lyckligt slut

24/12 -13

Önskar alla här på OP en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

24/12 -13

God Jul Lasse!

24/12 -13

God Jul, här vräker snön ner

24/12 -13

God Jul, här vräker snön ner

24/12 -13

God Jul

25/12 -13

God fortsättning alla OP-are

25/12 -13

God fortsättning allihopa!

25/12 -13

Härlig blomma!
God Jul!
Mvh
Mikael

25/12 -13

God fortsättning!

25/12 -13

Härlig. God fortsättning!

26/12 -13

God Jul Lasse!

27/12 -13

God fortsättning!
Underbar bild på en underbar blomma!

Ge ditt svar

Fortfarande arg på mig själv fick råkade ha av ett blomskott på min Coelogyne cristata!!! första gången den fått till skott jag hade inte ens sett det jag trodde det var ett blad som var på gång men när ja klantat mig och haft av det märkte jag att det inte kändes som ett vanligt blad kollade och såg att det var en liten knopp ;-( hade inte en aning om att den faktiskt trivdes så pass köpte den förra året och planterade försiktigt om den (gör alltid det ä lite nojig med ohyra) sen står den i mitt rum med 17-19 grader visserligen köpt som lite mer värmetålig klon men trodde ändå det var för varmt..

Dessutom hade jag ner en phal. hybrid i golvet med mosade trasiga blad som följd.

Nyckelord: Coelogyne cristata

23/11 -13

Suck...

23/11 -13

Trist. Kattskrällena här hemma drog ner tre Cattleyor häromdagen under en flugjakt: plantorna verkade klara sig hyfsat men det var ju BARK överallt, verkligen överallt...

Jag undrar hur många stänglar jag har haft av genom åren! Kanske en klen tröst, men tyrvärr är det sånt´ som händer när oturen är framme!

23/11 -13

Inte direkt första gången ja haft av stängel eller haft ner plantor i golvet heller tuvärr, man blir lika arg varje gång men nu blev ja extra arg när de va snödrottningen ja hade av stängeln på men det ä ju bara att acceptera man kan ju inte vrida tillbaka tiden, fick ju i allafall veta att den trivs tillräckligt för att bilda blommor.

Xara: ja bark kan verkligen sprida sig hur mycket som hällst speciellt om husdjuren är inblandade tur dina plantor klarade sig, min Phal ser blev rätt rejält skadad 2 blad fick långa sprickor och klämmskador men tror den ska klara sig ändå.

Ge din åsikt

20/9 -13

Coelogyne cristata

Nu börjar det bli lite kallt på balkongen, hade bara 6 plusgrader i morse (20 sep).
Min Snödrottning står där ute dygnet runt, men när ska jag ta in den ? Ska jag ta in den på kvällarna och ta ut den på morgonen ?
Hur gör ni som har lyckats med denna art.

Patrik

Nyckelord: snödrottningorkide, snödrottning, Coelogyne cristata

Mina två Snödrottningar, som är kallväxande, är också ute dygnet runt och jag har förstås koll på temperaturen, men vill ha dem kvar ute ett bra tag till. Jag kan flytta in mina mer under tak och dra ner markisen. Sen finns ju miraklet fiberduk, som du kan lägga över om du är orolig och den skyddar ner mot 4 minusgrader. Fiberduk är en billig investering och kan klippas till utifrån storleksbehov! Finns på Plantagen, Blomsterlandet, Clas Ohlsson m m.

20/9 -13

Ok, men när det börjar bli för kallt, hur ska jag göra då ?
Ut och in morgon o kväll eller ?

När det kryper ner mot enstaka plusgrader både natt och dag, måste du förstås ta in din Snödrottning för vintern! Men tills vidare kan du ha fiberduk runt om den på natten och ta bort duken på dagen och ha den kvar på balkongen!

21/9 -13

Men blir det inte en slags chock för växten när jag tar in den för vintern, för då blir det ju plötsligt ca 16-20 gr dygnet runt istället för 0 gradigt på natten och ca 10-15grader på dagarna ? (Köpte min snödrottning i våras och har alltså ingen erfarenhet av detta än)

Bifogar en länk från OP, där du kan läsa om Coelogyne cristata. Du bör ta reda på om din är varm - eller kallväxande, för de har olika krav på temperaturen för att sätta knopp. Hoppas du hittar något matnyttigt i länken! Lycka till !
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Ge ditt svar

Glad i hågen kommer jag hem efter att ha fyndat en Coel. cristata. Nu när jag sansat mig kommer frågan om hur sjutton jag ska odla den. Bilder jag hittar här visar plantor som har ganska nära mellan bulberna. Den jag köpte har säkert 1dm mellan. Det får rum 2 bulber i krukan, en på varje sida. Hur odlar ni dom?

Nyckelord: Coelogyne cristata

15/4 -13

Mina växer i ren bark. Mina har runda bulber o sitter tätt. Jag hade nog tittat efter hur det står till med rötterna om de inte sitter fast i substratet annars inte. Man skall ju inte störa dessa rackare i onödan för de är lite tjuriga. Odlas svalt mkt vatten o näring under hela sommarhalvåret. Mer sparsamt under vintern.

16/4 -13

Dessa former med långa rhizom odlas mer sällan eftersom de är så knepiga att hantera. Man får helt enkelt använda väldigt vida behållare, alternativt montera om möjlighet finns. De bör omplanteras så sällan som möjligt och blir mao ganska omfångsrika innan de ger några blommor.

16/4 -13

Den helvita varieteten C. cristata var. hololeuca brukar ha rejäla avstånd mellan bulberna, men detta kompenseras med det faktum att ett par generationer av bulberna skadas inte av att hänga i det fria utanför krukan. Villkoren dock är att de äldre bulberna har rotat sig i krukan ordentligt. Jag skulle föreslå en vid och låg korg med sphagnum som substrat. Coelogyne är törstiga plantor och behöver inte torka upp mellan vattningarna.

16/4 -13

Tack, jag ska ge mig ut på jakt efter lämplig korg

Ge ditt svar
Coelogyne cristata. Från Muffinman.

Äntligen - så blev lite blomning ändå till slut. Södrottningen vaknade till liv, ruskade på sej och bjöd på en stängel med tre krispigt vita blommor. Just love it!

Nyckelord: Coelogyne cristata, Snödrottning och Himalayas drottning - kärt barn...

5/3 -13

Underbar

6/3 -13

Har alltid gillat denna art, underbar!
Mvh
Mikael

6/3 -13

Grattis!! Visst är blomman underbar

Prata om bilden

13/2 -13

COELOGYNE crtstata

COELOGYNE crtstata. Från H.C.

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

13/2 -13

Finfina! Jag blir litet avundsjuk när jag ser blommande Snödrottningar...

Det är bara att buga och bocka och säga stort Grattis Orkidérnas orkidé, tycker jag!!

13/2 -13

Den e så vacker. Grattis

14/2 -13

Underbar, grattis!
Mvh
Mikael

14/2 -13

Grattis!! Hoppas att min växer fort o blir så fin oxå! Nu har knopp nr.2 slagit ut på min och jag är så glad, de två andra knopparna ser faktiskt ut att kunna slå ut de oxå. Ångrar inte att jag köpte den fast det är sååå ont om plats.

15/2 -13

fin coleogyne.

Prata om bilden
Coelogyne cristata. Från Truls.
Coelogyne cristata. Från Truls.

Måste visa min vackra Coelogyne cristata som blommar med 11 stänglar efter att ha tjurat i 3 år efter omplanteringen. Odlas svalt. Utom hus från när frosten släpper till långt in på hösten när frosten kommer igen. står sedan på vår altan tills det blir minusgrader där. Får sedan vistas i ett rum på vinden där det håller ca 14-15 gr.

Nyckelord: Coelogyne cristata

12/2 -13

Grattis. Det blir bara vackrare och vackrare bilder på cristata på OP

12/2 -13

Underbar, grattis!
Mvh
Mikael

12/2 -13

vilket resultat!!! Doftar den?

12/2 -13

Tack ska ni ha. Har inte känt ngn doft. Konstigt för jag har för mig att den doftade när den blommade för ngr år sedan

12/2 -13

Grattis till en kanonfin Snödrottning!

12/2 -13

Grattis. Min planta tjurar trots liknande odling

12/2 -13

Vilken prakt, grattis!

12/2 -13

Har hört att man kan lägga snö på plantan för att sätta igång blomningen. Jag har en planta till som inte vill blomma(delningen från den på bilden)tänkte jag skulle chocka den med snö imorgon.

12/2 -13

Grattis, jätteläckert

12/2 -13

Vilken blomprakt. Grattis!

13/2 -13

Sagolikt vackert! Efter tre års väntan måste det vara något alldeles särskilt att få en sån blomning! Grattis och bra gjort!

13/2 -13

Fantastisk! Grattis

13/2 -13

OJ så tjusig!! Grattis!

13/2 -13

Mycket vackert! Grattis!

Ge din åsikt

12/2 -13

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från Truls.

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

Prata om bilden

12/2 -13

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från Truls.

 

Nyckelord: Coelogyne cristata

Prata om bilden

6/2 -13

Coelogyne cristata

Ni har sett det förut, men jag är bara så glad att min coelogyne cristata blommar!
När jag köpte den i höstas var krukan full av ogräs. Jag planterade därför om den så fort jag fick hem den. Dagen efter gick jag hit och började läsa på om denna blomma, och det var då jag lärde mig att det inte alltid är så klokt att plantera om den.
Hösten och början av vintern blev en ganska nervös väntan, men nu är den över!

Nyckelord: Coelogyne cristata

6/2 -13

Tittar så gärna igen på denna vackra blomma .

6/2 -13

Grattis till blomningen!

Stort GRATTIS!

6/2 -13

Tack alla!

6/2 -13

Och förutom ett Grattis till blomningen ska du ha en komplimang för en läcker porträttering

6/2 -13

grattis
ganska många som har dessa blommande nu ,
själv väntar jag ivrigt på min egen.

7/2 -13

Tack!
Jag hoppas att blomningen går lika bra för er!

7/2 -13

Grattis - Snödrottningen är i mitt tycke den läckraste av orkidéer!

8/2 -13

Ja en evig favorit, grattis! Här börjar de också slå ut nu.

8/2 -13

Tack!
Jag tycker nog också att detta är den läckraste. Det är så fascinerande att en sån här skir skönhet kan tåla lite snö!

Prata om bilden

16/1 -13

Coelogyne cristata

Har försökt få tag i en snödrottning planta
i en evighet känns det som (tio år tror jag!),
men har inte lyckats.
Läste att det skulle finnas exemplar på en orkidé utställning i Stockholm förra året (blomsterlandet bromma), skyndade mig dit, men någon annan hann före och köpte dom
Alltså hur ska jag göra för att få tag i en snödrottning orkidé ?
Vill se den när jag köper den, alltså inte hämta den på posten...bor i Sthlm
Tacksam för alla tips

Nyckelord: snödrottning, Coelogyne cristata

16/1 -13

Blomsterlandet Täby ska visst ha orkidéutställning i jan-feb-skiftet, du kan väl kolla med dem om de har några cristata på gång?

16/1 -13

Jag har en stor bamsing. Nu när jag bor i lägenhet passar den inte mig. Bor i Skogås.
Kan maila en mild i helgen.

16/1 -13

Tack för tipsen,
Skrev ett meddelande till dig Berrak

16/1 -13

pbk: mitt tips att du köper en stor planta som inte nyligen är omplanterat

16/1 -13

Numera finns det kloner som är betydligt snällare än de gamla småtjuriga, både vad gäller temperatur- och omplanteringstolerans. Alltid bra att kolla med säljaren vilka egenskaper klonen har.

16/1 -13

En värmetålig klon jag köpt av lasse i våras kommer med stängel nu. Plantan består av 6 bulber.

Ge ditt svar

Utropspris: 175 kr. Frakt: 80 kr per paket.

Ons 10/10 -12 21:30 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

En delning som gjordes för två år sedan från den stora plantan (bild finns i min galleri). En fin klon med kritvita blommor. Skall odlas svalt. Skickas med kruka - därav frakt pris. Har blommat i våras, god tillväxt.

Nyckelord: Coelogyne Cristata

10/10 -12

Om man skulle vinna aktionen skulle det då gå att få den skickad barrotad? Jag vill montera den så därför är det ingen mening med att få med en kruka. Jag hoppas inte att jag gör någon upprörd med min fråga.

10/10 -12

Allt är möjligt, men jag är lite tveksam mot att odla den monterad.

10/10 -12

175

180 kr bjudet.

11/10 -12

Monterat nej, nej. jag har odlat med framgång i greenmix. Fasen har min sista ute på balkongen - måste strax gå ut och kolla. Det har varit ner mot 0:an

Oj nu såg jag att auktionen var slut. Grattis till ett klipp milinla.

11/10 -12

Jag vann visserligen inte aktionen så grattis till den fina plantan.

Men detta måste väll ändå vara en epifyt? Och om det är en epifyt så kan man väll montera den? Jag säger inte att man måste montera den men man kan väll montera den om man vill?

11/10 -12

Jag tänker att det blir svårt att behålla rotsystemet. Svårt att ge den tillräckligt med vatten under tillväxten tex.

12/10 -12

Vi odlar många gångar med bättre förutsättningar än epifyter har i naturen. C.cristata kräver bra med vattenoch näring under tillväxt vilket kan vara tidskrävande om de är monterade

Ge ditt bud
Från Anett.

Dagens skörd, Jag har köpt Coelogyne cristata, Innan jag fick hem den s hade jag köpt en lagom stor orkidékruka, orkidéjord & mossa hade jag redan hemma, Men krukan blev ju pytteliten & bulberna får ju inte alls plats i den, Så just nu har jag en lite större ful kruka, Men jag lära fixa ngt bättre åt dom, Så nu behöver jag hjälp, Vad funkar bäst åt Coelogyne cristata?

Nyckelord: Coelogyne cristata, bulber

25/4 -12

Vad är frågan egentligen?

25/4 -12

Jag har mina i flätade amplar/korgar av pilkvistar med mossa och medelfin bark,
fungerar bra tycker jag, jag får vattna ganska ofta på sommaren när det inte regnat
på någon vecka. Korgarna är 30 cm. tvärsöver och 20 cm höga, och plantorna var ungeför
så stora som din när jag planterade dem i korgarna, det var för 3 år sedan, nu hänger
det bulber över kanterna, så det är snart dags att dela dem.
Coelogyne cristata är nog de enda av mina orkidèer som aldrig kan få för mycket vatten på
sommaren.

25/4 -12

Från Anett.

Så här gjorde jag så länge, Jag gjorde flera hål i botten på plastbyttan, och sedan har jag lecakulor i botten & sedan har jag mossa & orkidéjord, Jag hoppas det funkar så annars får jag hitta på ngt annat sedan,, Frågan är väll igentligen vilket som funkar bäst att odla den i, Men jag har läs på lite nu & frågat runt så får se om jag fixar att hålla den vid liv,:))

25/4 -12

Själv odlar jag Snödrottningarna i amplar (vanliga plastamplar för sommarblommor), vilket jag tycker funkar bra. Känner att det börjar bli dax för omplantering för ett par av dom då bulberna utanför krukkanten börjar bli rätt många...Som tidigare sagts så trivs den alldeles utomordentligt ute på sommaren, dessutom tycker jag blomningen är extraordinär!

26/4 -12

Snödrottningen verkar tåla hur mycket fuktighet som helst så mina tankar går åt rockwoolhållet. Hade kanske varit ide att testa.
Är det någon som försökt med sådant vattenhållande material?

Ge din åsikt

Hej.
Jag köpte en Coelogyne cristata häromdagen som var i slutet av blomningen. Har aldrig haft någon sådan och har säkert dragit på mig nåt som jag inte kommer att klara. Men vill gärna ha råd om hur jag nu bäst sköter den. Tänkte sätta ut den balkongen över sommaren så fort vädret tillåter. Men fram till dess. Måste den stå svalt och hur svalt i så fall? Tacksam för alla tips och råd jag kan få. Den var ju så bedårande och luktade så gott. Så innan jag visste ordet av hade jag köpt den utan att tänka mig för. Men såna är vi ju

Nyckelord: Coelogyne cristata

17/4 -12

Jag köpte en Coelogyne cristata på blomsterlandets utställning. Vad jag förstått så måste man kunna erbjuda den en ljus och sval plats under vinter-vilan, men jag tror inte den behöver stå så svalt under övrig tid. Jag ställde min i ett öster-fönster, och har gett den vatten nån gång i veckan. Igår upptäckte jag vad som ser ut som nya stänglar på gång (4 st.), dom ser nämligen alldeles för smala ut för att vara nya bulber. Men jag är också nybörjare när det gäller denna art, så det finns säkert nån rutinerad cristata-ägare som kan ge bättre svar

17/4 -12

Emmelie - det vore ju roligt för dig, om det är stänglar, men tyvärr tror jag inte det. Mina egna små cristator fick alldeles fullt av riktigt smala "utväxter" och jag hoppades, men det var bara blivande nya bulber.

17/4 -12

Tack för era synpuknter. Ja jag funderade också på dom där smala "utväxterna" om dom möjligen kunde vara nya stänglar. Men det är nog början till nya bulber även om dom är mycket smala. Alltså vintervilan ska vara sval förstår jag men är det vår vinter det handlar om eller är det när den blommat över eller när vilar den egentligen ?

18/4 -12

Smala skott så här års är nästan säkert inga stänglar utan blivande nya bulber. Stänglarna ser ganska lika ut i första början men breddar sig snart i takt med att knopparna utvecklas. Blomningen brukar inträffa från tidig vinter fram till ungefär april beroende på klon och kultur. Plantan vill stå svalt främst under höst och vinter fram till knoppning/blomning, sen går det bra att ha den varmare. Men som sagt gärna utomhus under sommaren.

18/4 -12

Har ingen C cristata nu men minns från tiden när jag hade en, att nya bulberna var väldigt smala. Blev så glad först, trodde det var blomstänglar.

18/4 -12

Det viktigaste med en cristata är att den får vara ute så länge som möjligt på hösten, nästan tills det blir frost(om man vågar).

Själv var jag för feg med mina därav ingen blommning iår.

18/4 -12

Tusen tack för era svar. Nu vet jag lite mer. Hoppas verkligen att jag kan få den att komma igen och blomma. För det är något speciellt med den när den blommar som jag inte riktigt kan ta på. Så det är värt ett försök även om man egentligen inte har förutsättningar för den. Jag har ett dragit fönster som det drar ganska kallt ifrån på vintern. Klarar den drag tro??

18/4 -12

Två av mina Snödrottningar hänger i ett sovrumsfönster och har ganska svala nätter, en tredje i rumsfönstret; sydväst-läge. Hade dom ute hela sommaren och tog in dom på höstkanten; alla blommade i vintras. Försöker duscha dem var eller varannan dag - ser ut att trivas; den största hade drygt tjugo blommor! En riktigt läcker orkidé i mitt tycke!

18/4 -12

Åh vad roligt att du lyckats så bra med dina Snödrottningar. Ja tänkte ha min i sovrumsfönstret med. Det är där det är dragit. Om den nu klarar drag. Och ute i sommar. Så då kanske det finns hopp. Och så borde jag väl duscha den lite oftare kanske än jag gör nu.Tack för alla råd och erfarenheter.

19/4 -12

Visst klarar den drag, i alla fall gör mina det, däremot vill en av mina ha det
betydligt kallare för att blomma, (bredvid en öppen ventil) medan de 2 andra
bara behöver några grader under normal rumstemperatur.
Ute från mitten på maj till oktober oavsett väderlek, men inte under fryspunkten.

19/4 -12

Det låter riktigt bra det. Sätter ut den så fort det inte är frost på nätterna . Och låter den vara ute så länge det bara går på hösten innan det blir frost. Sen in i det dragiga fönstret och försöker duscha den så mycket jag hinner. Så kanske...den blommar igen. Tack för all hjälp och alla era erfarenheter.Ni är toppen!

28/10 -12

Hej igen !
Nu har min Snödrottning varit ute. Men nu börjar det bli minusgrader på nätterna. Hur länge vågar hon få stanna ute ?? Nån som kan hjälpa mig lite, kanske ?

28/10 -12

Det kanske är dags att ta in den. Vet inte vars Du bor, vi har haft 11-12 minus grader här uppe. I södra Sverige är hösten förstås varmare.

28/10 -12

Jag bor i södra Dalarna och det har varit max 2-3 minus nån natt. Och balkongen är lite halvt inbyggd så den står lite i lä. Men det kanske är dags nu.

28/10 -12

De tål ganska mycket kyla, t.o.m. snö, men jag brukar ta in mina när det blir
runt 1-3 grader varmt, men jag glömt dem ute några gånger när det varit
minusgrader och snöväder utan att de klagat.

28/10 -12

Så bra att dom inte klagat på kylan. Men det är nog hög tid att ta in min i värmen nu då förstår jag. Men då är väl risken att hon börjar svettas istället .

28/10 -12

Hej!

Kan jag också få råd?
Hur mycket och ofta ska Coelogyne cristata vattnas under vintertid?

Tack för förhand!

28/10 -12

Mila: cristata är anpassad för att ha det betydligt torrare på vintern än på sommaren. Bäst är att bara vattna just så mycket att bulberna inte minskar tydligt i volym.

29/10 -12

Som Lasse säger, låt dem inte skrumpna ihop.
Såg att stänglarna redan visar sig på mina, 1 månad tidigare
än förra året.

29/10 -12

Jag har också stänglar på ett par plantor redan, väldigt tidigt.

29/10 -12

Tack för tips.
Men det kommer en ny fråga På vilka bulber ska jag orientera mig?
För att de gamla bulberna är skrumpna ännu men de nya ser fulla ut.
Vilka ska inte minska och skrumpna ihop?

29/10 -12

Höll ett öga på de nya

29/10 -12

Om du ser att de nya börjar se lite skrynkliga ut, öka vattningen.
Det är som alltid en avvägning som man lär sig efter några år av "trial
and error". Jag har 2 olika cloner, den ena är mycket lätt att få i blom,
medan den andra kräver betydligt svalare omgivning för att blomma, jag
brukar få ha den i ett särskilt rum alldeles bredvid ett fönstret som står
på glänt..

29/10 -12

Oj oj det är kanske dags att ta in Christatan nu? Min har inte blommat sedan omplantering för 3 år sedan det blev 2 st då. De växer fint. Kanske ska hota med komposten till de oxå.

29/10 -12

Truls. vissa kloner gillar absolut inte att man stör dem det allra minsta,
jag har en sådan jag också, nu törs jag inte sätta om den fast halva plantan
hänger utanför i den 30 cm. ampel den är planterad i för då gör den som din,
blomvägrar i några år.
Den andra klonen tål vad som helst, den har katten vält ner i golvet otaliga
gånger, men den växer och blommar varje år ändå.

30/10 -12

Tusen tack för tips!

Ge ditt svar